orgel

Het eerste orgel van de Opstandingskerk is gebouwd door de firma Verschueren.  De dispositie van dit orgel bestaat uit achttien stemmen met vier transmissies. De stemmen zijn verdeeld over twee klavieren en pedaal. Het tweede klavier is gebouwd in een zwelkast. Het orgel is gebouwd volgens een elektro-pneumatisch systeem en staat op een gallerij. Tot de komst van het tweede orgel, wordt het Verschueren instrument gebruikt tijdens de erediensten. Op de gallerij is ook plaats voor de cantorij. Tegenwoordig staat de cantorij naast het nieuwe orgel op het liturgisch centrum en wordt de gallerij en het Verschueren instrument zelden gebruikt.

Pauluskerk Van Vulpen orgel, 1961 - 2002

In de Pauluskerk stond een prachtig Van Vulpen orgel dat helaas te groot is om mee te nemen naar de Daal en Bergselaan. De gezamenlijke kerkenraden hebben toen besloten een nieuw instrument te laten bouwen voor de SOW gemeente. In 2002 is het instrument afgebroken en in vrachtwagens vervoerd naar de Barnabaskerk te Apeldoorn. (foto Barnabaskerk)

 

Bergkerk, Klop orgel 2004 -

 

U ziet hierboven het nieuwe orgel van de Bergkerk. Het instrument is ontworpen en vervaardigd door de firma Klop uit Garderen. Opvallend aan dit orgel is dat alle pijpen van hout zijn. Bij de ingebruikname op 5 maart 2004 bleek dat orgelbouwer Henk Klop als verrassing een klokkenspel cadeau heeft gedaan.

Dispositie
Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Prestant 8' discant - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 2-3 sterk - Trompet 8'.
Bovenwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Gamba 8', vanaf g - Roerfluit 4' - Nasard 2⅔' -Fluit 2' - Terts 1 3/5' - Dulciaan 8' - Klokkenspel.
Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' - Bourdon 8' (transm.) - Octaaf 4' (transm.) - Fagot 16' - Trompet 8'.
Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Manuaalkoppeling.
Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.  

Warner Fokkens is sinds 2002 organist van de Bergkerk.

 

Westduinkerk, Van Leeuwen orgel

Het Van Leeuwen-orgel van de Westduinkerk staat nu in de Eben Haëzerkerk te Urk. Zie voor meer informatie de orgeldatabase en Stichting Orgelcultuur.

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb